Amfibieën- en reptielenonderzoek in Bargerveen

Natuur voor iedereen doet in samenwerking met Staatsbosbeheer onderzoek naar verkeersslachtoffers onder amfibieën en reptielen op de fietspaden in het Bargerveen. Het doel is onderzoeken of de fietspaden een bedreiging vormen voor de amfibieën- en reptielenpopulaties. Als dit zo blijkt te zijn, kunnen maatregelen worden getroffen om het aantal slachtoffers te verminderen.

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen: 1) Elke middag of avond tellen we het aantal doodgereden amfibieën en reptielen op de fietspaden. 2) Langs een aantal fietspaden staan schermen met ingegraven emmers om de overstekende amfibieën en reptielen te vangen. Elke ochtend tellen we de gevangen dieren en we laten ze vrij.
Op deze manier weten we hoeveel amfibieën en reptielen worden aangereden en we weten hoeveel dieren oversteken en veilig de overkant bereiken. Vervolgens kunnen we de sterftekans op het fietspad berekenen. Deze sterftekans geeft aan of de fietspaden een bedreiging vormen voor de populaties in het Bargerveen.
 
Een groot deel van het tellen van slachtoffers en het tellen en vrijlaten van de gevangen dieren wordt door vrijwilligers gedaan. Iedereen kan hiermee helpen. Lijkt het je leuk om te helpen of wil je meer informatie ontvangen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
 
Vorig jaar zijn we met dit onderzoek begonnen. Dit leverde interessante resultaten op:
 
Tussen 26 februari en 30 mei 2021 hebben we met de paddenschermen 812 overstekende amfibieën geteld, waaronder de dieren op de foto’s. We hebben in die periode slechts 11 doodgereden amfibieën gevonden, terwijl we de doodgereden amfibieën op een veel langere lengte telden dan de lengte waar paddenschermen stonden. De kans dat overstekende amfibieën worden aangereden leek dus erg klein. Dit is goed nieuws! Na 30 mei hebben we de paddenschermen opgeruimd, omdat er niet genoeg mensen waren om de gevangen dieren elke dag te tellen. We telden nog wel doodgereden amfibieën tot 31 oktober. Tussen 1 juni en 31 oktober 2021 vonden we veel meer slachtoffers dan in het voorjaar, soms tientallen per week. We weten alleen niet hoeveel amfibieën er in deze periode overstaken, dus we weten niet hoe groot de sterftekans in deze periode was.
 
We zijn in het onderzoek slechts enkele reptielen tegengekomen. Het lijkt erop dat reptielen de fietspaden niet veel oversteken.
 
Een uitgebreidere beschrijving van de resultaten van vorig jaar vind je hier.
IMG_20210610_092703496
Michiel Eijkelkamp, de eigenaar van Natuur voor iedereen, kijkt of er dieren gevangen zijn.
IMG_0879
Een gevangen kleine watersalamander.
IMG_20210329_114517776
Een gewone pad (boven) en groene kikker (onder) na het vrijlaten.

Deze video van 2021 geeft een mooie visuele samenvatting van het onderzoek.